Ориз с гъби и маслини

Ориз с гъби и маслини

0 от общо 0 гласа
50 мин.
Необходими продукти
  • гъби - 500 гр - 4.98 лв
  • ориз - 350 гр - 1.29 лв
  • лук - 1 глава - 0.15 лв
  • моркови - 1 бр - 0.13 лв
  • зелени чушки - 2 бр - 0.43 лв
  • маслини черни, без костилки - 200 гр - 3.00 лв
  • зеленчуков бульон - 1 бр - 0.33 лв
  • олио - 50 мл - 0.21 лв
  • магданоз - 8 стръка - 0.65 лв
  • чубрица на вкус
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Ориз с маслини и гъби с ориз са две класически постни рецепти, които обединихме в една – ориз с гъби и маслини. Ястието е подходящо както за вегетарианци, така и за вегани, защото в него няма никакви животински продукти. Но понеже сме солидарни и с консумиращите месо, то може да се поднесе и като гарнитура към печено месо например.

За да стане по-вкусно, сложете повече гъби и не се притеснявайте, че оризът ще потъмнее от тях. Те дават хубав вкус и е добре да доминират над зеленчуците – лук, моркови и малко чушки. Печурките са удобният вариант, но ако комбинирате няколко вида, ще стане още по-богато ястие. Само не смесвайте пресни и сушени, защото им трябва различно време за готвене.

За предпочитане е маслините да са черни, защото те са по-сладникави. Зелените определено киселеят и не са подходящи тук. Кубчето зеленчуков бульон е изцяло по желание, за допълнителен вкус.

Ако искате, може да добавите към вашия ориз с гъби и маслини и един пресен домат, нарязан на кубчета. Обелете го, отстранете семките, нарежете месестата част и тя просто ще се стопи в ориза. Получава се чудесно леко ястие, което да си направите, когато ви омръзне месото или пък постите.  Освен това е подходящо за всяко време на годината.

Когато печете ориз, не бързайте да го сервирате веднага. Оставете го на изключена фурна с леко отворена вратичка да си дръпне цялата течност и тогава поднесете. През това време може да си приготвите сезонна салата с пресни зеленчуци. Върви чудесно и с туршия през зимата.

  1.  Обелете лука и моркова и ги нарежете на ситно. Почистете чушките от семките и също ги нарежете на малки кубчета.
  2.  Почистете гъбите, обелете ги и ги нарежете на четвъртинки.
  3.  Загрейте олиото в тиган и задушете лука. Последователно добавете морковите и чушките. Разбъркайте продължете да задушавате зеленчуците. След няколко минути добавете маслините. Разбъркайте и прибавете гъбите. Задушавайте няколко минути и прибавете ориза. Продължете да задушавате, като от време на време разбърквате.
  4.  В малка купичка с гореща вода разтворете кубчето зеленчуков бульон и го излейте в тигана. Подправете с малко сол, черен пипер и чубрица. Добавете и накълцан магданоз и разбъркайте. Задушавайте няколко минути, докато оризът поеме течността, след което оттеглете от огъня. Прехвърлете всичко в тава и налейте гореща вода в съотношение с ориза 3:1.
  5.  Печете ястието на 170 градуса докато оризът поеме течността и омекне. Поръсете готовия ориз с гъби и маслини с накълцан магданоз и сервирайте.

Бележки

Това ястие е подходящо за вегетарианци, но може да се използва и като гарнитура към печено месо.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол