- гъби - 500 гр - 4.98 лв
- ориз - 350 гр - 1.29 лв
- лук - 1 глава - 0.15 лв
- моркови - 1 бр - 0.13 лв
- зелени чушки - 2 бр - 0.43 лв
- маслини черни, без костилки - 200 гр - 3.00 лв
- зеленчуков бульон - 1 бр - 0.33 лв
- олио - 50 мл - 0.21 лв
- магданоз - 8 стръка - 0.65 лв
- чубрица на вкус
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Ориз с маслини и гъби с ориз са две класически постни рецепти, които обединихме в една – ориз с гъби и маслини. Ястието е подходящо както за вегетарианци, така и за вегани, защото в него няма никакви животински продукти. Но понеже сме солидарни и с консумиращите месо, то може да се поднесе и като гарнитура към печено месо например.
За да стане по-вкусно, сложете повече гъби и не се притеснявайте, че оризът ще потъмнее от тях. Те дават хубав вкус и е добре да доминират над зеленчуците – лук, моркови и малко чушки. Печурките са удобният вариант, но ако комбинирате няколко вида, ще стане още по-богато ястие. Само не смесвайте пресни и сушени, защото им трябва различно време за готвене.
За предпочитане е маслините да са черни, защото те са по-сладникави. Зелените определено киселеят и не са подходящи тук. Кубчето зеленчуков бульон е изцяло по желание, за допълнителен вкус.
Ако искате, може да добавите към вашия ориз с гъби и маслини и един пресен домат, нарязан на кубчета. Обелете го, отстранете семките, нарежете месестата част и тя просто ще се стопи в ориза. Получава се чудесно леко ястие, което да си направите, когато ви омръзне месото или пък постите. Освен това е подходящо за всяко време на годината.
Когато печете ориз, не бързайте да го сервирате веднага. Оставете го на изключена фурна с леко отворена вратичка да си дръпне цялата течност и тогава поднесете. През това време може да си приготвите сезонна салата с пресни зеленчуци. Върви чудесно и с туршия през зимата.
- Обелете лука и моркова и ги нарежете на ситно. Почистете чушките от семките и също ги нарежете на малки кубчета.
- Почистете гъбите, обелете ги и ги нарежете на четвъртинки.
- Загрейте олиото в тиган и задушете лука. Последователно добавете морковите и чушките. Разбъркайте продължете да задушавате зеленчуците. След няколко минути добавете маслините. Разбъркайте и прибавете гъбите. Задушавайте няколко минути и прибавете ориза. Продължете да задушавате, като от време на време разбърквате.
- В малка купичка с гореща вода разтворете кубчето зеленчуков бульон и го излейте в тигана. Подправете с малко сол, черен пипер и чубрица. Добавете и накълцан магданоз и разбъркайте. Задушавайте няколко минути, докато оризът поеме течността, след което оттеглете от огъня. Прехвърлете всичко в тава и налейте гореща вода в съотношение с ориза 3:1.
- Печете ястието на 170 градуса докато оризът поеме течността и омекне. Поръсете готовия ориз с гъби и маслини с накълцан магданоз и сервирайте.
Бележки
Това ястие е подходящо за вегетарианци, но може да се използва и като гарнитура към печено месо.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)