Сладко-солените кюфтенца от тази рецепта са чудесен пример за разнообразните роли, в които могат да се превъплътят морковите.
Необходими продукти:
250 г сирене халуми или зрял овчи кашкавал
400 г моркови, обелени и настъргани на едро ренде
3 стръка пресен лук, ситно нарязани
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
3 яйца
3 с. л. брашно
2 щипки смлени семена от резене, по желание
3 с. л. зехтин
рукола или зелена салата за поднасяне
12 пъдпъдъчи яйца, по желание
за дресинга:
60 мл зехтин
2 с. л. балсамов оцет
1 ч. л. мед
1 малка скилидка чесън, пресована
1 ч. л. пълнозърнеста горчица
Начин на приготвяне:
100 г от сиренето се настъргват и се смесват с морковите, лука, магданоза, яйцата, брашното и черен пипер на вкус. Оформят се 10 - 12 плоски кюфтенца, които се слагат върху хартия за печене за 40 мин. в хладилника, за да се стегнат.
Останалото сирене се нарязва на тънки резенчета и се запича в загрят грил-тиган от двете страни.
В 1 с. л. загрят в тиган зехтин се слагат кюфтенцата да се зачервят от двете страни.
Яйцата се слагат в тиган с капка зехтин на умерен огън, докато се втвърди белтъкът.
Подреждат се по 3 кюфтенца, като между тях се слагат парче сирене, зелени листа и отгоре се поставя по едно яйчице. Сервират се с дресинга от всички разбити заедно продукти.
Халуми е прясно овче или козе сирене от о-в Кипър, в което много често са добавени нарязани листа джоджен.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Що е то халуми и става ли за ядене?