за тестото:
400 г брашно
375 мл вода
100 г краве масло
50 г сирене „Грана падано”
1 яйце
сол на вкус
за плънката:
1 глава карфиол (около 700 г)
100 г бекон на ленти
8 триъгълничета топени сиренца
3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
20 г краве масло
сол и и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се загряват 375 мл вода, слага се маслото, посолява се и се оставя да заври. Сипва се брашното и се бърка на умерен огън, докато се получи тестена топка, която не се лепи по стените. Дърпа се от огъня, поръсва се с настърганото сирене „Грана падано”, размесва се и се оставя да се охлади.
Около 1/3 от тестото се запазва за капачета на пая, а останалото се разделя на 8 части. От тях се оформят дъното и стените на пайовете и се поставят в тава с незалепващо покритие. Заделеното тесто се разделя на 8 части. Разточват се с ръце и от тях се оформят капачетата.
Карфиолът се разделя на малки розички, които се слагат в тава с незалепващо покритие, поливат се с разтопено масло, поръсват се със сол и черен пипер, отгоре се слагат и лентичките бекон. Пекат се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна. Беконът се изважда 5 минути по-рано, за да не изгори.
В купа се смесват карфиолът, нарязаният наситно бекон, наситнените чесън и магданоз.Така приготвената плънка се разпределя в тестото. Отгоре се слага по едно триъгълниче от топените сиренца.
След това се слагат и подготвените капачета от тесто. Притискат се с пръсти по краищата, за да се залепи тестото. Намазват се с разбито яйце.
По желание се поръсват с маково семе, сусам или нигела. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до готовност – 20 минути.
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен шоколадов десерт
- Императрицата на десертите - мелбата
- Френските сладки "Макарон"
- Как десертът ще ни помогне да отслабнем