Необходими продукти:
1 буркан лозови листа (800 г)
150 г бисерен ориз
150 г кафява леща
50 г сушени кайсии
100 мл олио
2 стръка праз
1 лимон
1/2 връзка магданоз
1/4 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. суха мента
1/8 ч. л. канела
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата и оризът се сваряват до полуготовност.
Празът се нарязва на ситно и се задушава под капак в олиото и 200 мл. вода, докато омекне.
Прибавят се ментата, канелата, индийското орехче, нарязаните на ситно кайсии и магданоз. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се и съдът се дърпа от огъня.
Добавят се и отцедените ориз и леща, и се разбърква добре.
От тази смес и лозовите листа се завиват малки сармички.
Подреждат се в тенджера, заливат се с 1 л. вода и сока от лимона. Посоляват се и се притискат с чиния. Готвят се около 40 минути на слаб огън.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Лозови сарми с канела и стафиди