Необходими продукти:
500 г кори за лазаня (без варене)
1 кг микс от пресни гъби
400 г спанак
375 г крем сирене
150 г сирене „Пекорино“
150 г кашкавал
80 г сушени домати
60 мл зехтин
3 скилидка чесън
1 глава лук
сол и черен пипер на вкус
за бешамела:
1,2 л прясно мляко
70 г краве масло
70 г брашно
2 с. л. горчица
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Брашното за бешамела се запържва до златисто в загрятото масло.
Постепенно, при постоянно разбъркване, се налива млякото и сосът се бърка, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и горчица и се дърпа от котлона.
Гъбите се почистват и се нарязват на парчета, а спанакът се накълцва.
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват за кратко в сгорещен зехтин.
Добавят се нарязаните на кубчета сушени домати и се разбърква.
Слагат се гъбите и щом се запържат, се прибавя спанакът. Готви се, докато омекне и водата се изпари. Овкусява се със сол и черен пипер.
Сиренето „Пекорино“ и кашкавалът се настъргват.
На дъното на тава за печене се налива малко от бешамела, отгоре се поставят кори за лазаня, покриват се със сместа от гъби и спанак, поръсва се с настъргано пекорино, разпределя се крем сирене и се залива с малко бешамел.
Следва втори ред кори и отново се слага плънка, сирена, бешамел и така, докато свършат продуктите. Последният ред кори се заливат с бешамел, поръсва се с пекорино и цялото количество кашкавал.
Лазанята се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – 25 минути.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Сходни рецепти:
Лазаня със спанак и печурки
Щедра лазаня
Лазаня с тиквички и моцарела
Лазаня с кайма
Ястия, които са по-вкусни на следващия ден