1,5 кг тиквички
800 г доматено пюре
500 г сирене „Рикота“
500 г сирене „Моцарела“
100 г сирене „Пармезан“
4 яйца
4 филийки стар хляб (или леко запечен)
50 мл зехтин
1 с. л. захар
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух босилек
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и се нарязват ленти по дължина с дебелина половин сантиметър. Овкусяват се със сол и черен пипер, заливат се със зехтина и се запичат на грил тиган.
Филийките хляб се смилат в чопър. Пармезанът се настъргва, моцарелата също, без да се смесват. В купа се смесват рикотата, яйцата, половината пармезан и половината от смления хляб.
Доматеното пюре се овкусява с ригана, босилека, захарта, сол и черен пипер. На дъното на тава се поставя от доматения сос и се поръсват част от хлебните трохи.
Подреждат се половината тиквички, разпределя се половината смес с рикота и се поръсва половината моцарела и хлебни трохи. Подреждат се останалите тиквички, слага се доматен сос, отгоре останалите хлебни трохи и смес с рикота.
Завършва се с моцарела и пармезана. Пече се за около 1 час в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади 20 минути преди да се нареже.
Сходни рецепти:
- Лазаня със спанак и печурки
- Щедра лазаня
- Лазаня с тиквички и моцарела
- Лазаня с кайма
- Ястия, които са по-вкусни на следващия ден