Необходими продукти:
1 ч. ч. пшеничен кускус (или арабски кускус)
1 глава лук
2-3 моркова
1/4 глава целина
1 тиквичка
4-5 гъби
5-6 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Почистете зеленчуците и ги нарежете така, както предпочитате. Задушете ги в половината зехтин, като първо се слага лукът, а след това целината и морковите. Най-накрая се добавят тиквичката и гъбите.
В голям тиган се загряват 2-3 с. л. зехтин и кускусът се запържва в него, докато промени цвета си. Аз обичам кускусът да е по-препечен, така че го пържа, докато цветът му стане по-тъмен. Изключете котлона и залейте кускуса с 1 ч. ч. гореща вода. Разбъркайте и оставете кускусът да абсорбира водата - става за секунди.
След това добавете зеленчуците и отново разбъркайте, за да може кускусът да се напои и със соса, отделен от тиквичките и гъбите
Оставете за няколко минути и ястието е готово за сервиране.
Съвети:
Може да използвате зеленчуци по ваш избор и да добавите патладжан, зелен боб, различни на цвят чушки и др. По желание когато задушавате зеленчуците може да сложите и малко масло.
Кускусът може да се поднесе като основно ястие или да се използва за гарнитура към ястие с месо. Ако искате да приготвите по-голямо количество кускус е необходимо да знаете, че съотношението сух продукт - вряла вода е 1:1.
Може да приготвите кускусът и без да го запържвате, а само като го залеете с гореща вода.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Кус-кус с доматен сос и риба тон
Пикантно пиле с кус-кус и магданоз