Необходими продукти: (за форма с диаметър 26-28см):
За блата:
150 г пълнозърнесто брашно
50 г краве масло
40-50 мл ледено студена вода
1 ч.л. винен оцет
1/2 ч.л. сол
За гарниране:
400 г тиквички (2-3 броя)
125 г крема сирене
50 г сирене
3 с.л. гъсто кисело мляко
2 скилидки чесън
няколко стръка копър
няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Измиваме тиквичките, подсушаваме ги, нарязваме ги на шайби с дебелина около 2-3 мм, поръсваме ги със сол и ги оставяме, за да си пуснат част от водата. През това време се заемаме с направата на тестото за блата. В купата на кухненския робот изсипваме брашното и солта. Прибавяме студеното краве масло, нарязано на кубчета. Блендираме за около минута, докато получим трохи. Смесваме оцета с водата и ги прибавяме към трохите.
Размесваме с ръка, докато получим тесто. Тук имаме 2 варианта на действие:
Вариант 1:
Прибираме готовото тесто за няколко минути в хладилника, за да стегне и след това да го разточваме и разстиламе във формата за печене. За предпочитане е да използваме такава с незалепващо покритие. Ако нямаме такава, застиламе дъното на формата с хартия за печене.
Вариант 2:
Разстиламе готовото тесто във формата, в която ще печем питата и я прибираме за няколко минути в хладилника, за да стегне.
За приготвянето на крема, счукваме чесъна и нарязваме копъра на ситно. Прибавяме ги към крема сиренето, натрошено сирене и киселото мляко. Разбъркваме, докато получим пухкав крем.
Загряваме фурната до 200 градуса. Изваждаме блата от хладилника и го намазваме с готовия крем. Върху него подреждаме в кръг и със застъпване отцедените тиквички.
Поставяме питата във фурната и печем около 30 минути.
Оставяме готовата пита да се охлади, поръсваме с пресен магданоз и поднасяме.