Кюфтета от нахут на фурна

Кюфтета от нахут на фурна

3 от общо 3 гласа
40 мин.
Необходими продукти
  • сварен нахут - 400 гр - 2.59 лв
  • извара - 200 гр - 2.10 лв
  • сушени домати - 50 гр - 1.14 лв
  • магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
  • зелен лук - 1 стрък - 0.51 лв
  • чесън - 3 скилидки - 0.32 лв
  • яйца - 1 бр - 0.67 лв
  • галета - 80 гр - 0.26 лв
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Имаме за вас вкусни и здравословни кюфтета от нахут, приготвени на фурна. Истинска кулинарна наслада, която ще зарадва както вегетарианците, така и любителите на разнообразни и питателни ястия. Имаме хрупкава златиста коричка и пухкава, ароматна сърцевина, която ще ви накара да се влюбите в тях още от първата хапка.

Основната съставка – нахутът – е източник на протеини и фибри, които не само засищат, но и поддържат енергията ви през целия ден. Комбиниран с пресен лук, чесън, извара, сушени домати и ароматни подправки, нахутът разкрива пълния си вкус, който е едновременно лек и пикантен. В нашата рецепта използвахме само черен пипер и магданоз. Ако обаче харесвате по-силните, ориенталски вкусове, непременно добавете кориандър и кимион. Само внимавайте с количеството!

Кюфтетата се приготвят лесно и бързо. След като пасирате сварения нахут и добавите подправките, оформяте кюфтенца с големина по ваш вкус и ги нареждате в тава. Печенето на фурна е не само по-здравословният вариант, но и гарантира, че кюфтетата ще останат сочни и вкусни, без излишни мазнини. Ако искате вашите кюфтета от нахут да имат повече текстура, може да не пасирате, а да намачкате нахута. Имайте предвид обаче, че това е доста по-трудоемко и отнема време.

Тези кюфтета от нахут са идеални за обяд или вечеря, както и за междинна закуска през деня. Можете да ги сервирате с освежаваща салата, сос на основата на кисело мляко или в арабска питка/лаваш като част от любимия си сандвич. Възможностите са безкрайни!

Да ви е вкусно!

  1.  Пасирайте нахута заедно с изварата и яйцето. Овкусете със сол и черен пипер, добавете 2 с.л. от галетата и разбъркайте отново. Оставете сместа встрани да си почине.
  2.  През това време нарежете на ситно пресния лук, магданоза, сушените домати и чесъна и ги прибавете към нахутената смес. Разбъркайте добре.
  3.  Използвайте мазнината от сушените домати, за да намазните ръцете си и да оформите кюфтета с големина по ваш вкус.
  4.  Оваляйте кюфтетата в галета и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.
  5.  Намажете кюфтетата с останалата мазнина от сушените домати и ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до зластист загар. Сервирайте с гарнитура по желание.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти