Кюфтенца от тиквички

Вкусно лятно предложение

1 от общо 2 гласа
Необходими продукти

4 тъмнозелени тиквички

80 г овчи кашкавал

1 яйце

150 г прясно смлени хлебни трохи

1 скилидка чесън

сол и черен пипер

За соса:

корите на тиквичките

1 с.л. зехтин

0.5 ч.л. чесън на прах

1 с.л. заквасена сметана

1 стрък майорана

1 стрък маточина

1 стрък босилек

сол и черен пипер

За дресинга:

100 г заквасена сметана

1 с.л. майонеза

1 скилидка чесън

1 стрък пресен лук

газирана минерална вода

сол и черен пипер

За салатата:

микс зелени салати

сол

зехтин

балсамов оцет

0.5 нар

Начин на приготвяне:

Обелете тиквичките и запазете корите. В купа настържете тиквичките на едро ренде. Посолете ги и ги прехвърлете в цедка. Оставете ги настрани за 15-20 минути, за да се отцеди водата им. След това хубаво ги изтискайте.

Сложете отцедените настъргани тиквички в купа и добавете към тях нарязан на ситно чесън, прясно смлени хлебни трохи или галета, яйце и настърган кашкавал. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте до хомогенност.

С помощта на намазнени ръце оформете малки топчета (около 20 бр.) от сместа, наредете ги в тава, постлана с кухненска хартия и ги запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.

За соса сложете нарязаните на едро кори от тиквички в блендер. Добавете листата пресни подправки, сметаната, зехтина и овкусете със сол, черен пипер и чесън на прах. Пасирайте сместа.

За дресинга в купичка смесете заквасената сметана с майонезата. Добавете малко газирана минерална вода и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая добавете нарязаните на ситно пресен лук и чесън. Разбъркайте.

За салатата потопете нара в купичка с вода и изронете зърната му. След това ги прецедете. Смесете предварително измитите и подсушени листа зелена салата. Овкусете със сол, балсамов оцет и зехтин. Добавете по няколко листа пресни подправки – босилек, майоран, мента и разбъркайте. Поръсете зърната нар.

В единия край на правоъгълен поднос сипете от салатата. Поръсете с млечен дресинг. Подредете няколко кюфтенца от тиквички върху основа от сос от кори на тиквички.

Припомнете си още:

Картофи с тиквички на фурна
Овесени кюфтенца със зеленчуци
Тиквичката – "грозното пате" на зеленчуците
Чипс от тиквички на фурна
Пълнени тиквички
Салата от тиквички

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти