800 г праз
600 г картофи
150 г пушен кашкавал
70 г брашно
50 г краве масло
150 мл бяло вино
2 яйца
1/2 връзка магданоз
4 с. л. галета
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене
за соса:
200 г кисело мляко
1 скилидка чесън
1 с. л. хрян от буркан
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Празът се реже на кръгчета, посолява се и се задушава в маслото и виното под капак, докато омекне добре. След това се отцежда.
Необелените картофи се сваряват до готовонст. Охлаждат се, обелват се и се настъргват.
Кашкавалът се настъргва, магданозът се наситнява. Картофите, празът, кашкавалът, магданозът и яйцата се разбъркват добре, овкусяват се със сол и черен пипер.
Добавя се галетата и отново се разбърква.
От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се пържат от двете страни в загрято олио до готовност.
Чесънът за соса се стрива на паста с малко сол и се разбърква с киселото мляко и хряна.
Кюфтетата се сервират с млечния сос.
Други рецепти:
Печени кюфтета с бекон и моцарела
Как се приготвят кюфтенца от магданоз