Необходими продукти:
1 кг картофи (стари)
250 г брашно (+ за плота)
50 мл олио (+ за пържене)
1–2 яйца
1 ч. л. индийско орехче
сол на вкус
за плънката:
500 г кисело зеле
6 скилидки чесън (от туршия)
2 зърна хвойна
1 дафинов лист
30 мл олио
сол и черен пипер на вкус
за поднасяне:
200 г кисело мляко
30 мл олио
1 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. ким
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, сваряват се и се намачкват.
Докато са още топли, се смесват с олиото, яйцата, солта, индийското орехче и брашното. Разбърква се внимателно, без да се прекалява, за да не стане лепкаво тестото.
Чесънът се бели и се реже на ситно.
Зелето се реже на тънки ивички.
Запържват се в олиото, докато омекнат. Овкусява се със счуканата хвойна и дафинов лист. Готви се още 3–4 минути.
С набрашнени ръце се взима от картофеното тесто. Сплесква се и в средата се слага от плънката.
Затваря се добре и се оформя като голямо кюфте или шницел.
Пържат се в тиган с незалепващо покритие с мазнина от всяка страна до златисто.
Олиото се загрява и в него се запържват за няколко секунди кимът и пиперът.
Изсипва се върху киселото мляко и се разбърква леко.
Кюфтетата се поднасят с овкусеното мляко.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Кюфтета по чирпански
Кюфтета и тирамису
Кюфтета от фиде
Пълнени кюфтета с гъби и сметана