Необходими продукти:
3 средни по големина тиквички
половин стрък праз лук
1 голяма глава кромид лук
1 среден морков
4-5 скилидки чесън
пресен копър по желание
чубрица
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
1/2 чаена чаша ориз
10-12 средни печурки
1 голяма сладка червена чушка
1 голям розов домат
1 супена лъжица сладък червен пипер
олио или зехтин
щипка захар
Начин на приготвяне:
Измиваме всички зеленчуци и нарязваме тиквичките на средни по големина кубчета, а моркова и чушката - на малки. След това нарязваме кромида, праз лука, скилидките чесън и гъбите.
Слагаме всички тези съставки в дълбок съд с мазнина и ги запържваме. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме червен пипер и намаляваме котлона.
После идва ред на обеленият и нарязан домат и пак разбъркваме добре. Измиваме ориза и го прибавяме към яхнията заедно с малко вода. Оставяме ястието да къкри на слаб огън и доливаме вода.
Към края на готвенето, добавяме чубрицата и ригана. Овкусяваме със сол и малко захар за баланс на киселината от домата.
След като махнем яхнията от котлона, я поръсваме с прясно смлян черен пипер на вкус и по желание пресен копър.
Яхния от тиквички, ориз и гъби
Обядът пристига
33604