1 глава червено цвекло
1 буркан нахут
1 лайм
1 стрък мента
1 скилидка чесън
2 с.л. сусамов тахан
1 щипка кимион
100 мл студено пресован зехтин
50 г белени сурови тиквени семки
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете червеното цвекло и го нарежете на кубчета, сложете го в касерола, налейте около 200 мл вода, 20 мл зехтин и посолете. Гответе под капак, докато омекне.
Отцедете нахута, заделете малка част от зърната за гарниране. Настържете кора от лайма.
В купата на блендер накъсайте листата мента, прибавете кората от лайм, нарязаната скилидка чесън, сока от лайма, нахута, сусамовия тахан, около 50 мл зехтин, кимиона, сол и черен пипер на вкус. Смелете всичко добре, добавете цвеклото, заедно с 1-2 с.л. от водата от варенето, за да се смели по-лесно хумусът и да стане по-гладък.
Запечете тиквените семки на сух тиган. Охладете.
Сервирайте охладения хумус в дълбока чиния. Гарнирайте със зрънца нахут, тиквени семки. Полейте с останалия студено пресован зехтин и украсете с листенца свежа мента.
Съвет:
Поднесете хумуса с филийки препечен хляб.
Още рецепти: