1 ч.ч. жълт грах
1 дафинов лист
1 с.л. тахан
1 ч.л. кимион
1/2 скилидка чесън
1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин
1/2 лимон, кора и сок
подправка дука
Начин на приготвяне:
Измийте добре жълтия грах под течаща вода и го отзедете добре. Сложете го в тенджера и го залейте с 4 см студена вода. Добавете дафиновия лист и варете на тих огън в продължение на 35-40 минути, с капак. Прецедете и запазете водата от варенето. Оставете сварения грах да изстине.
В блендер или кухненски робот сипете сварения грах заедно с тахана, нарязаната скилидка чесън, настърганата кора на лимона и сока ву, кимиона и голяма щипка сол. Смелете. Без да спирате, добавете зехтина, на струйка. Ако сместа е прекалено гъста, добавете малко от водата от варенето на граха, за да постигнете желаната консистенция.
Пресипете хумуса в купа и го полейте с тънка струйка зехтин. Поръсете с дука. Сервирайте с плосък хляб.
Прочетете още:
- Пай с кайма по кастилска рецепта
- Кекс, но солен
- Киш със спанак и праз
- Киш с риба тон, праз и тиква
- Пирог с гъби