за тестото:
500 г брашно
180 г краве масло
250 мл прясно мляко (топло)
1/2 кубче жива мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
за плънката:
600 г спанак (почистен)
300 г краве саламурено сирене
200 г сирене „Котидж“
1 яйце за намазване
сусам и нигела за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва със солта. Маята се разбърква с млякото и захарта и щом шупне, се налива към сухите съставки.
Замесва се меко тесто, което се покрива и се оставя на топло да втаса. Маслото се разтопява.
Спанакът се бланшира в кипяща вода, след това се шокира във вода с лед и се отцежда добре. Подсушава се и се накълцва, овкусява се със сол.
Саламуреното сирене се натрошава и се смесва със сиренето котидж. Тестото се разделя на 6 части, от които се разточват кръгли кори.
Първата кора се маже с масло, ръси се със сирена, следват кора, масло, спанак и така, докато свършат продуктите, завършва се с кора.
Краищата се прегъват навътре. Форма за торта с диаметър 26 см се застила с хартия за печене, намазва се с масло. Оформеният хляб се обръща и се поставя в нея. Оставя се да втаса повторно.
По повърхността му се правят прорези, като за парчета за торта. Маже се с разбито яйце и се поръсва със сусам и нигела.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30 минути. Охлажда се и се нарязва.
Други рецепти за хляб:
Царевичен хляб с маслини за закуска
Как да омесим хляб у дома
Как да съхраняваме хляб