Гъби с ориз и коприва

Гъби с ориз и коприва

5 от общо 1 гласа
70 мин.
Необходими продукти

гъби - 400 гр - 3.98 лв

коприва - 300 гр - 2.97 лв

ориз - 300 гр - 1.11 лв

олио - 100 мл - 0.42 лв

лук - 1 глава - 0.12 лв

моркови - 2 бр - 0.24 лв

чесън - 3 скилидки - 0.24 лв

доматено пюре - 2 с.л. - 0.12 лв

червен пипер - 1 ч.л. - 0.03 лв

копър - 1/2 връзки - 0.65 лв

пресен джоджен - 1/2 връзки - 0.65 лв

сол на вкус

червен пипер на вкус

Ако пролетта имаше вкус, той щеше да бъде на гъби с ориз и коприва. Е, добре, не само, но определено на коприва, лапад, киселец, див чесън – свеж, отличителен, събуждащ сетивата от зимния сън за цялата палитра от вкусове, които предстоят в следващите месеци. Но да се върнем на гъбите с ориз и коприва. Това е от онези ястия, които те карат да се чувстваш добре – питателни, уханни и, разбира се, невероятно вкусни. В същото време приготвени от съвсем обикновени продукти и без кой знае какви усилия.

Знаем, че копривата не е любима на всички. Ако досега старателно сте я отбягвали, дайте ѝ шанс в тази рецепта за гъби с ориз и коприва! В комбинация с тях тя губи онази груба, землиста нотка, която много хора не харесват. Вместо това носи свежест и дори лек ядков привкус.

Гъбите добавят плътност и умами, а копривата – онзи нежен, зелен акцент, който прави ястието истинска пролетна наслада. Подправките подчертават вкусовете, а текстурата на ориза е разкошна – пухкава, сочна и обединява всички аромати в една перфектна хармония.

Важно е да отбележим, че освен че е вкусно, това ястие е и истинска витаминна бомба. Желязото от копривата, фибрите от ориза и полезните съединения в гъбите правят тази комбинация идеален избор за всеки, който иска да се храни леко, но засищащо.

Независимо дали сте почитатели на зеленолистните зеленчуци, или просто търсите нещо ново и вкусно, тази рецепта ще ви изненада приятно. Дайте ѝ шанс! Сигурни сме, че дори най-скептичните към копривата ще поискат допълнителна порция.

Добър апетит!

  1.  В тенджера загрейте мазнината и последователно задушете нарязаните на кубчета моркови, чесъна и лука.
  2.  След като лукът омекне, добавете червения пипер, солта, черния пипер и доматеното пюре. Разбъркайте добре и след 2-3 минути добавете почистената и нарязана коприва.
  3.  След като се попари и обемът й спадне, сложете нарязаните на едро гъби, а след няколко минути - и измития ориз. Оставете ги да се готвят заедно за няколко минути и овкусете с наситнените копър и джоджен.
  4.  Налейте една част гореща вода и оставете оризът да я поеме на тих огън. След това прехвърлете всичко в подходяща тава, налейте още две части вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути.

Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти