патладжан - 4 броя
тиквички - 4 броя
домати - 4 броя
картофи големи - 4 броя
чесън - 4 скилидки
зехтин - 100 мл
пресен джоджен - 4-5 стръка
пресен босилек - 3-4 стръка
магданоз - 1/3 връзки
вода - 100 мл
сол на вкус
черен пипер
Как се прави зеленчуков гювеч? Всяка домакиня си има своя отговор на този въпрос. Някои слагат бамя, други подправят със зърна бахар, трети сгъстяват с брашно, четвърти предпочитат да е с повече домати и т.н. Всички са прави. Просто за това уж обикновено ястие има безброй рецепти. Да, понякога разликата е в един или два продукта, но пък това много променя вкуса.
Mate Kitchen предлагат още един вариант за приготвяне на зеленчуков гювеч. Без лук и моркови, но пък с пресни подправки. Имаме джоджен, магданоз и босилек, които правят чудесен букет от аромати. Ястието е леко, доста встрани от познатия ви вкус, но определено няма да съжалявате, ако си го приготвите.
Като плюс Mate Kitchen отбелязват, че подготовката на продуктите отнема съвсем малко време и се готви само, което го прави подходящо за делничните дни. А каква е тайната за винаги вкусен постен гювеч – да не пестите мазнината. Ако сложите по-малко, зеленчуците се варят и стават блудкави. Когато олиото, зехтинът или каквото друго предпочитате е в достатъчно количество, вкусът става плътен и богат.
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете зеленчуците и ги нарежете на големи парчета.
2. Сложете зеленчуците разбъркани в дълбока тава с диаметър 34 или 36 см.
3. Смесете чесъна със зехтин в блендер и изсипете върху зеленчуците. Поръсете със сол, пипер и нарязаните пресни подправки.
4. Разбъркайте, налейте водата, покрийте тавата с фолио и сложете гювеча да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.
5. След 30 минути махнете фолиото и върнете ястието да се допече за още 15-20 минути. Поднесете го охладено.