козе сирене - 200 гр
сушени домати - 150 гр
яйца - 6 бр.
броколи - 1 глава
зелен лук - 1 връзка
масло - 1 с.л.
олио - 1/2 ч.ч.
магданоз - 3 стръка
черен пипер на вкус
сол на вкус
Голямо парче фритата с козе сирене и броколи, свежа салата, пухкава фокача с хрупкава коричка и чаша студено вино. Не е нужно кой знае какво за вкусна, домашно приготвена вечеря в италиански стил. Можете да я приготвите за себе си, като коригирате количествата според това колко сте гладни. Със сигурност ще изненадате приятно и половинката си. Хем е лесно, хем ефектно и впечатляващо.
Италианската фритата е обикновено, селско ястие на основата на яйца. За да бъде по-богато и засищащо от просто омлет, в него се слагат най-различни добавки. Може да е някакво месо или наденица, зеленчуци, сирене. В нашия случай козе, защото неговият специфичен вкус и соленост пасват много добре на по-неутралните броколи. Името фритата идва от италианското friggere, което означава сготвено в тиган.
Има няколко напътствия, когато правите фритата. Първо, яйцата трябва да се разбият много добре, за да се вкара повече въздух в тях и този богат омлет да стане пухкав. Сместа се готви на много тих огън в продължение на поне 5 минути и максимум 15 по италиански стандарт. Долната й част трябва да се сготви, а горната да остане леко течна. След това се довършва в силно загрята фурна за 5 минути. Не се обръща в тигана и не се сгъва. Поднася се леко охладена и нарязана на триъгълни парчета.
Начин на приготвяне:
1. В тенджера кипнете вода, посолете леко и бланширайте броколите около 1 минута, като внимавате да не променят цвета си.
2. Извадете броколите с решетъчна лъжица и ги охладете в голям съд с натрошен лед. След това ги отцедете добре от водата.
3. Разбийте яйцата в купа със сол и черен пипер на вкус. Добавете нарязания магданоз и броколите.
4. Запържете доматите и лука в огнеупорен тиган и изсипете върху тях яйчната смес. Натрошете отгоре козето сирене и оставете фритатата на котлона на тих огън за десетина минути. Трябва да се сготви отдолу, а отгоре да остане течна.
5. Прехвърлете фритатата в силно загрята фурна и оставете да се запече докато яйцата стегнат - около 5 минути.
6. Извадете, оставете да се охлади и нарежете на 4 еднакви триъгълни парчета. Поднесете фритатата с гарнитура по желание.
Внимание: Съдържа яйца, масло и козе сирене, които могат да предизвикат алергични реакции.