Филе от сом с лук на фурна

Филе от сом с лук на фурна

0 от общо 0 гласа
30 мин.
Необходими продукти
  • сом филе - 800 гр - 9.60 лв
  • лук - 5 глави - 0.45 лв
  • чесън - 5 скилидки - 0.40 лв
  • маслини - 15 бр - 1.50 лв
  • лимони - 1 бр - 0.25 лв
  • магданоз - 1 връзка - 1.29 лв
  • лешници - 50 гр - 2.35 лв
  • бяло вино - 250 мл - 2.66 лв
  • олио - 60 мл - 0.25 лв
  • дафинов лист - 3 бр - 0.10 лв
  • брашно - 2 с.л. - 0.04 лв
  • червен пипер - 2 ч.л. - 0.15 лв
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Ако искате нещо по-различно от традиционния пълнен шаран, защо не си направите филе от сом с лук, лешници и маслини на фурна, дават идея от Mate Kitchen. Великолепна рецепта с богат аромат и вкус, лесна за приготвяне и най-важното – без кости. Този мъничък, но толкова важен препъникамък, който спира много хора да консумират риба.

За да избегнем този момент избрахме за вас може би най-вкусната сладководна риба – сом, и то филе от сом. Плътно, месесто, с деликатен, нежен вкус. Ако си го направите панирано в галета, като нищо може да си помислите, че ядете пилешко, а не риба. Освен това е крехко и се готви бързо.

Именно деликатния вкус на сома позволява останалите продукти в рецептата да се изявят по най-добрия начин. Лешниците, лука, маслините – те добавят и текстура, освен всичко друго. Между другото, лешниците са далеч по-добрият вариант за плънка на риба от орехите. Причината е техният характерен, но не и така натрапващ се вкус. Можете да опитате пълнен заек с тях, ще ви хареса. Смесете ги с бекон, стафиди и лук и ще се убедите сами в това, което ви казваме.

А на вкусното филе от сом пригответе подходяща салата и добре охладено бяло вино и си пожелайте здраве и благоденствие, съветват от Mate Kitchen.

Наздраве и добър апетит!

 Нарежете филето на кубчета 2,5 х 2,5 см, залейте с лимоновия сок и половината от мазнината, поръсете с черен пипер, разбъркайте добре и оставете встрани, за да се маринова.

 През това време в загрятата мазнина запържете натрошените лешници. Към тях прибавете обеления и нарязан на полумесеци лук. След като лукът омекне прибавете и наразания на ситно чесън.

 Сложете брашното, червения пипер, черния пипер, солта и дафиновия лист. Разбъркайте добре и 2-3 минути по късно налейте бялото вино. Добавете и маслините и рибата заедно с маринатата.

 Задушете за още 5-6 минути, прибавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте.

 Прехвърлете всичко в стъклен или глинен съд с похлупак и печете на 200 градуса за около 20-25 минути.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа лешници, което може да предизвика алергични реакции.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти