- сом филе - 800 гр - 9.60 лв
- лук - 5 глави - 0.45 лв
- чесън - 5 скилидки - 0.40 лв
- маслини - 15 бр - 1.50 лв
- лимони - 1 бр - 0.25 лв
- магданоз - 1 връзка - 1.29 лв
- лешници - 50 гр - 2.35 лв
- бяло вино - 250 мл - 2.66 лв
- олио - 60 мл - 0.25 лв
- дафинов лист - 3 бр - 0.10 лв
- брашно - 2 с.л. - 0.04 лв
- червен пипер - 2 ч.л. - 0.15 лв
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Ако искате нещо по-различно от традиционния пълнен шаран, защо не си направите филе от сом с лук, лешници и маслини на фурна, дават идея от Mate Kitchen. Великолепна рецепта с богат аромат и вкус, лесна за приготвяне и най-важното – без кости. Този мъничък, но толкова важен препъникамък, който спира много хора да консумират риба.
За да избегнем този момент избрахме за вас може би най-вкусната сладководна риба – сом, и то филе от сом. Плътно, месесто, с деликатен, нежен вкус. Ако си го направите панирано в галета, като нищо може да си помислите, че ядете пилешко, а не риба. Освен това е крехко и се готви бързо.
Именно деликатния вкус на сома позволява останалите продукти в рецептата да се изявят по най-добрия начин. Лешниците, лука, маслините – те добавят и текстура, освен всичко друго. Между другото, лешниците са далеч по-добрият вариант за плънка на риба от орехите. Причината е техният характерен, но не и така натрапващ се вкус. Можете да опитате пълнен заек с тях, ще ви хареса. Смесете ги с бекон, стафиди и лук и ще се убедите сами в това, което ви казваме.
А на вкусното филе от сом пригответе подходяща салата и добре охладено бяло вино и си пожелайте здраве и благоденствие, съветват от Mate Kitchen.
Наздраве и добър апетит!
Нарежете филето на кубчета 2,5 х 2,5 см, залейте с лимоновия сок и половината от мазнината, поръсете с черен пипер, разбъркайте добре и оставете встрани, за да се маринова.
През това време в загрятата мазнина запържете натрошените лешници. Към тях прибавете обеления и нарязан на полумесеци лук. След като лукът омекне прибавете и наразания на ситно чесън.
Сложете брашното, червения пипер, черния пипер, солта и дафиновия лист. Разбъркайте добре и 2-3 минути по късно налейте бялото вино. Добавете и маслините и рибата заедно с маринатата.
Задушете за още 5-6 минути, прибавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте.
Прехвърлете всичко в стъклен или глинен съд с похлупак и печете на 200 градуса за около 20-25 минути.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа лешници, което може да предизвика алергични реакции.
Прочетете още: