2 консерви нахут (по 400 г)
200 г пресен спанак
50 г брашно
1 скилидка чесън
2 с. л. галета
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. смлян кориандър
1/2 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. сол
олио за пържене
за соса:
50 г сусамов тахан
сокът от 1/2 лимон
сол на вкус
за салатата:
200 г микс от зелени салати
30 г сушени домати
1/2 лимон
зехтин и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нахутът се отцежда. Спанакът се почиства, бланшира се за кратко, шокира се в леденостудена вода и се изстисква много добре.
Нахутът, чесънът и спанакът се пюрират. Брашното се смесва с кимиона, кориандъра, солта, бакпулвера, содата и галетата.
Разбърква се внимателно с нахутеното пюре, докато се получи хомогенна смес. При нужда се добавя още галета.
Оформят се кюфтенца и се пържат на маслена баня. Таханът се разбърква с лимоновия сок, 100 мл вода и сол на вкус.
Салатите се накъсват в купа. Прибавят се сушените домати, нарязани на ивички. Салатата се овкусява с лимонов сок, зехтин и сол.
Фалафелите се сервират с тахановия сос и салатата.
Още рецепти
- Ползите от халвата
- Салата от черен ориз с тахан
- Елементарна и много вкусна закуска с банан
- Кекс с тахан, сусам и мляко