Необходими продукти:
250 г суров нахут, накиснат във вода за една нощ
2-3 супени лъжици суров булгур
1 пакетче смлян кимион (може и по-малко, добавяйте на вкус)
1/3 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
1/2 чаена лъжичка кориандър на прах
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
пресен магданоз
хималайска сол на вкус
1 чаена лъжичка бакпулвер
черен пипер на вкус
вода до получаване на подходяща за оформяне на фалафелите консистенция
Начин на приготвяне:
Изцедете нахута от водата, в която е киснал цяла нощ, и го измийте. Сложете го в блендер заедно с лука, чесъна, магданоза, булгура, малко вода и смелете съставките много добре. Добавете и останалите продукти за фалафелите и отново ги смелете, като при нужда прибавете още вода.
Сипвайте толкова вода, колкото е необходимо, за да постигнете подходяща за оформяне на кюфтета смес. Ако блендерът ви е слаб, работете внимателно и на почивки, за да не го изгорите, тъй като се изисква добро смилане на продуктите и процесът не е кратък. След като сместа е готова и овкусена със сол, според вашите предпочитания, я оставете в хладилника за малко, за да си "почине".
Загрейте тиган с растителна мазнина (олио), оформете с мокри ръце фалафелите и ги изпържете до златисто. Не ги препържвайте, защото ще горчат. Работете на средна към силна степен на котлона, в никакъв случай на най-силната. Подредете готовите фалафели върху кухненска хартия, за да се отнеме ненужната мазнина.
Сервирайте ги с хумус или със сос от смлени и смесени в блендера сусамов тахан, кимион, лимонов сок, малко вода, чесън, сол и зехтин.
Фалафели
Кулинарно и ароматно богатство
70878
Необходими продукти