100 г майонеза
1/2 консервиран лимон
10 листа прясна мента
10 листа магданоз
10 листа пресен кориандър
12 мини питки за бургер
150 мл доматено чътни
За фалафелите:
300 г сух нахут
1 ч.ч. листа пресен кориандър
80 мл лимонов сок
2 скилидки чесън
2 малки червени люти чушки
2 с.л. семена кимион
2 с.л. смлян кориандър
сол и черен пипер
олио за пържене
За бързата туршия:
6 репички
6 бейби корена пащърнак
6 корнишона
6 бейби главички червено цвекло
2 с.л. семена кориандър
400 мл зехтни
150 мл оцет от шери
2 с.л. мед
Начин на приготвяне:
1. Сложете предварително накиснатия за 1 нощ в студена вода и прецеден нахут в кухненски робот. Добавете нарязаните на едро чесън и люти чушки без семки, листата кориандър, както и подправките - сол, черен пипер, кориандър и кимион (семената предварително се запичат в сух тиган и след това се смилат). Добавете прясно изцедения лимонов сок и смелете всичко до получаването на паста, която може да се задържа, като я стиснете.
2. Оформете малки плоски кюфтенца от сместа, по около 50 г всяко. След това ги изпържете на порции в маслена баня (олиото трябва да е загрято до 180 градуса) до златисто за около 3 минути. Извадете фалафелите в чиния, постлана с кухненска хартия.
3. За бързата туршия пригответе стерилизиран буркан. Почистете и нарежете зеленчуците на тънки кръгчета. Подредете зеленчуците в буркана и добавете семената кориандър. В купа разбийте оцета, меда и зехтина. Залейте зеленчуците със сместа. Затворете буркана и поставете в хладилник за 30 минути.
4. Разрежете питките на две и ги запечете. На едната половинка питка сложете малко доматено чътни, а на другата малко майонеза. Сложете от маринованите зеленчуци, а след това фалафел. Завършете с листа пресни подправки и захлупете с другата половинка на питката.