Необходими продукти за тестото:
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 и 1/2 ч.л. сол
375 мл топла вода
около 600 г брашно
За плънката:
1 тиквичка, нарязана на кубчета
1 патладжан, нарязан на кубчета и отцеден за 30 минути
1 глава лук, ситно нарязана
3–4 скилидки чесън, ситно нарязани
зехтин
3 печени червени и зелени чушки
250 мл бира
2–3 с.л. доматено пюре
кисели краставички
магданоз
черен пипер
чили пипер на люспи
За топинга:
зехтин
2–3 скилидки чесън, смачкан
сух босилек и мащерка
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата заедно със солта и захарта. Оставя се да шупне за около 10 минути. В брашното се прави кладенче, изсипва се водата и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса в намаслена купа, покрито с фолио, докато удвои обема си за около 1 час.
Мазнината се загрява в дълбок тиган и в нея се запържват лукът и чесънът. Изсипват се останалите зеленчуци. Объркват се добре. Добавя се бирата и се оставя да заври под похлупак.
Когато зеленчуците омекнат, се прибавя доматеното пюре и се оставя сосът да се сгъсти. Накрая се посолява и се добавят подправките. Тестото се премества върху набрашнена повърхност и се разделя на 4 части.
Всяка част се разточва на 24 см кръг. По средата се добавя плънката и се редят кисели краставички. Краищата на пицата се захлупват и се оформя шевът с помощта на вилица.
Отгоре се правят два прореза с остър нож и се намазва с топинга. Калцонето се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути.
Диетична рецепта
Постно калцоне
16361