Необходими продукти:
300 мл хладка вода
1 и 1/2 чаена лъжичка сол
1 и 1/2 супена лъжица захар (или 1 супена лъжица мед)
2 супени лъжици зехтин
250 г фино царевично брашно
250 г бяло брашно
7 г суха мая
подправки по избор
5-6 нарязани на ситно обезкостени маслини
1 голяма нарязана на ситно скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Последователно поставете в контейнера на машината за хляб водата, солта, захарта (меда), двата вида пресято брашно и накрая сухата мая. Като следвате инструкциите на конкретната машина, натиснете програма за френски хляб или за основен бял хляб с тегло 750 г. Нивото на изпичане изберете според вкуса си. Останалите съставки се добавят след звуковия сигнал за прибавяне на допълнителни продукти.
Начин на приготвяне (без машина за хляб):
Поставете в малка купа 3 супени лъжици брашно, захарта, маята и ги размийте с малко хладка вода, докато се получи смес с гъстотата на боза. Оставете я да шупне (втаса). Пресейте брашното със солта и добавете зехтина. Прибавете шупналата смес и замесете тестото.
Поръсете работния плот с брашно и прехвърлете тестото върху него. Започнете да го месите, като от време на време го поръсвате с брашно. Месете, докато се получи гладко и еластично тесто. Поставете го в купа, намазана с мазнина и я покрийте с кърпа.
Оставете тестото на топло, за да увеличи обема си около 2 пъти. Извадете го от съда и го овкусете с подправките, маслините и скилидката чесън, след което отново омесете тестото.
Оформете хляба в желаната форма – кръгъл или правоъгълен и го оставете да втаса още веднъж. Изпечете го в предварително загрята до 220 градуса фурна за около 40 минути.
Царевичен хляб
Мек и пухкав
83247