Все по-популярният прийом в готвенето без глутен, при който тестото се замества със сварен карфиол, е в основата на това вкусно ястие. В него от опасните за някои хора пшеничени белтъци няма и следа.
Необходими продукти за 4 порции:
500 г карфиол, накъсан на розички
200 г кашкавал, едро настърган
1 яйце
½ ч. л. риган
1 скилидка чесън, пресована
сол и черен пипер на вкус
кашкавал и чери домати за гарниране
Начин на приготвяне:
1.Слагат се да заврат 1 л вода и 1 ч. л. морска сол. Сипват се розичките карфиол и се варят 4 мин. Отцеждат се и веднага се заливат със студена вода. Отцеждат се отново и се подсушават. Смилат се в чопър на ситно. Слагат се в тензух или цедка и се притискат, за да се отдели цялата излишна влага.
2.Смесват се изстисканият карфиол, кашкавалът, риганът, яйцето, чесънът, сол и пипер на вкус.
3.Сместа се разстила на слой от 1 см върху хартия за печене. Отгоре може да се гарнира с настърган кашкавал и тънки резени доматчета. Пече се около 20 мин. на 220˚ С или докато се зачерви. Нарязва се и се поднася гореща.