- зеле - 2.8 кг - 4.17 лв
- моркови - 1.5 кг - 2.39 лв
- червени чушки - 1 кг - 5.99 лв
- сини сливи - 1 кг - 1.69 лв
- целина с листата - 1 глава - 2.69 лв
- Пикант фикс сладко-кисела на Dr.Oetker - 3 пакета - 3.45 лв
- винен оцет 6-9% - 900 мл - 3.46 лв
- захар - 450 гр - 1.21 лв
Ако ви се отвори един свободен час, непременно го използвайте да си направите туршия със зеленчуци и сини сливи. Нали знаете – зеле, моркови, червени чушки, целина – все любими вкусове, които допринасят за това зимата ни да е вкусна и уютна. Този път ви изненадваме и в рецептата има и сини сливи. Великолепен вкус имат, приятно сладникави са и са хрупкави. Ще се превърнат в новия ви фаворит и ще търсите тях, а не морковите в чинията, щом ги опитате веднъж. Има само едно условие – да вземете здрави и твърди сливи. Те ще запазят формата си, няма да омекнат или пък да се разкашкат. Добре узрелите запазете за конфитюр или сироп.
А ако се чудите как може да се приготви туршия със зеленчуци и сини сливи само за един час, отговорът е в Pikant Fix сладко-кисела на Dr. Oetker.
Pikant Fix сладко-кисела се прибавя директно към класическата смес (вода, оцет, захар) и след като маринатата заври, се изсипва върху зеленчуците. С нейна помощ туршиите се приготвят за рекордно кратко време, без да се налага да ги стерилизирате. Зеленчуците пък запазват формата, консистенцията и витамините си.
По този начин можете не само бързо да си направите нашата туршия със сини сливи, но и да я опитате след броени дни. Така, ако ви хареса, а тя ще ви хареса, ще имате възможност да приготвите още една доза, вместо да чакате до следващата година. Какво по-хубаво от това!
Количеството продукти, което сме посочили, е за 4 буркана туршия със зеленчуци и сини сливи от 1,5 л.
Приятно консервиране и да ви е вкусно!
- Почистете зелето от външните листа и кочаните и го нарежете на ивици. Обелете морковите и ги нарежете на шайби с дебелина 1 см. Измийте чушките, почистете ги от семките и ги нарежжете на парчета колкото за една хапка.
- Измийте сливитте и една по една ги прободете с вилица на поне 3- 4 места. Целината обелете и нарежете на малки кубчета. След това нарежете и листата и смесете всичко в купа.
- Пригответе Pikant Fix сладко-кисела на Dr. Oetker, като следвате указанията на опаковката. В тенджера налейте 5,25 л гореща вода. Изсипете вътре 3 пакетчета Pikant Fix сладко-кисела, разбъркайте много добре и сипете 450 г захар. Щом се разтвори напълно, налейте 900 мл оцет и варете на тих огън за не по-малко от 5 минути.
- През това време подредете зеленчуците в бурканите. Започнете с пласт зеле, след това целина, чушки, целина, 4-5 сливи, моркови, целина и отново зеле. След като напълните всички буркани, долейте догоре с вряща марината. Затворете с капачки и обърнете за минимум 20 минути, или докато изстинат напълно.