- добруджанска луканка Орехите - 1 бр - 11.99 лв
- яйца - 3 бр - 2.00 лв
- пшенична тортиля - 5 бр - 3.06 лв
- крема сирене - 200 гр - 4.79 лв
- майонеза - 50 гр - 0.60 лв
- краставици малка - 1 бр - 0.30 лв
- домати малък - 1 бр - 0.38 лв
- копър - 1 връзка - 1.29 лв
- сусам - 2 с.л. - 0.10 лв
Ако знаете само каква чудесия е тази тортиля с луканка! Бяхме убедени, че ще е вкусно, но не и, че ще е толкова вкусно. След като я опитахме, това категорично е новото ни любимо бързо хапване през лятото. Великолепни солени сладоледчета с хрупкава фунийка от запечена на барбекю тортиля и свеж пълнеж от домати, краставици, сварено яйце, накълцана Добруджанска луканка „Орехите“, крема сирене и майонеза. Няма как да е по-вкусно!
И сме готови да се обзаложим, че няма да се досетите как го постигнахме. Огънят сътвори магията на нашата тортиля с луканка! Тортилите, независимо дали са пшенични или царевични, или пък са арабски питки, стават чудно хубави, когато се запекат. Само няколко минути във фурната или на барбекюто, както беше този път, и получавате съвсем различен, нов вкус. След това можете да ги пълните с каквото искате.
Миксът, който забъркахме с добруджанска луканка „Орехите“, ни върна във времето на експериментите с каквото има в хладилника и накъдето ни отведе въображението. Получаваха се невероятни вкуснотии със съвсем непретенциозни продукти. Този опит ни научи, че крема сиренето и майонезата са чудесен обединител за месо и зеленчуци. По-интересното е, че в тях краставиците и доматите запазват свежия си натурален вкус. За тази рецепта това е от ключова важност както за вкуса, така и за текстурата.
Не се бавете, след като направите тортилите. Поднесете ги веднага, докато фунийките са още хрупкави. Ще ви трябват повече салфетки, защото няма как да си ги хапнете чисто. Но пък какво са една-две салфетки повече пред удоволствието да се поглезите с нещо толкова… смълчаващо всички на масата.
Нали знаете – тишината, която само вкусната храна може да предизвика.
Добър апетит!
- Сварете две от яйцата.
- Разрежете тортилите на половинки, навийте ги на фунийки и подпрете вътрешността на всяка с клечка за зъби.
- Разбийте яйцето, намажете хубаво фунийките, поръсете със сусам и запечете на барбекюто до златист загар от всички страни. След това ги дръпнете от огъня и оставете да се охладят.
- Обелете краставицата и домата. Почистете домата от семките и нарежете зеленчуците на ситно.
- Сложете зеленчуците в купа и към тях прибавете настърганите сварени яйца, крема сиренето и майонезата и разбъркайте до хомогенност. С получената смес напълнете изстиналите фунийки.
- Нарежете копъра на ситно, оваляйте горната част на всяка фунийка в копър и сервирайте.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа майонеза, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сусам, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа крема сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пшенична тортиля, което може да предизвика алергични реакции.