30 г безсолно масло
2 с.л. зехтин
600 г гъби кладница
2 скилидки чесън
1 ч.л. пушен лют червен пипер и пушен сладък червен пипер
сол и черен пипер
320 г кейл
500 г сварен зърнен микс (перлен ечемик, киноа, лимец и др.)
Начин на приготвяне:
В голям тиган разтопете маслото заедно с половината зехтин на умерена температура. Сложете предварително почистените гъби кладница (по-големите може да накъсате) и ги притиснете към дъното. Гответе докато станат златисти. Обърнете от другата страна и притиснете отново. Добавете нарязаната на тънки филийки скилидка чесън и овкусете с двата вида пушен червен пипер, сол и черен пипер. Ако тиганът ви не е достатъчно голям, пържете гъбите на порции. Прехвърлете гъбите в купа.
Сипете останалия зехтин в тигана и запържете в него нарязаните на ленти листа кейл за около 3-4 минути. Поръсете с черен пипер и разбъркайте. Добавете кейла при гъбите.
Затоплете предварително сварения зърнен микс. Дръпнете от огъня и добавете нарязаните на ситно магданоз и копър, както и лимоновия сок. Разбъркайте.
Разпределете зърнения микс в чинии, а върху него сместа от гъби и кейл. Гарнирайте със заквасена сметана и поръсете с пушен червен пипер.
Още идеи:
- Азиатското чудо – кафяв ориз
- Див ориз за необуздани гозби
- Ризото - поглед в дълбочина
- Как да сварим ориз в микровълнова фурна
- Ориз с печурки
- Малък трик за намаляване на калориите в ориза