800 г пресни картофи (не дребни)
100 г краве сирене
100 мл студено пресован зехтин
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
1/2 лимон
1 ч. л. риган
сол и пипер меланж на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват добре и се режат на тънки шайби с помощта на ренде, тип „Мандолина“.
Бланшират се за кратко във вряща подсолена вода. Изваждат се.
Зърната пипер меланж се счукват в хаванче. Прехвърлят се в купа, прибавят се сол на вкус и половината зехтин.
Картофите се овкусяват със сместа.
Чесънът се стрива на паста с малко сол и се смесва с ригана, лимоновия сок, сол, пипер меланж и останалия зехтин.
Шайбите картофи се подреждат в тава прави плътно една до друга и се заливат със сместа. Тавата се покрива с фолио и се слага в загрята на 180 градуса фурна.
Картофите се пекат 50 минути. Фолиото се маха, поръсват се с натрошеното сирене и се допичат на 220 градуса до златисто – за десетина минути.
Преди поднасяне се гарнират с наситнен пресен лук и по желание се поливат с малко зехтин.
Други рецепти:
Кои са подходящите подправки за картофи