1 заек
150 г зелени маслини (без костилки)
5–6 скилидки чесън
1 глава лук
4 стръка мащерка
1/2 връзка магданоз
100 мл бял вермут
50 мл зехтин
за бульона:
3 зърна хвойна
2 дафинови листа
1 ч. л. черен пипер на зърна
1 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. семена резене
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Заекът се разфасова.
Ребрата и вратът се слагат в тенджера, заливат се с вода и се прибавят дафиновите листа, резенето, кориандърът, хвойната, черният пипер и сол на вкус. Кипва се и се готви около час, като се отпенва.
След това бульонът се прецежда. Лукът се реже на полумесеци и се слага на дъното на чугунена тенджера. По желание се запържва за кратко в зехтина.
Поставят се парчетата месо. Наливат се вермутът и 300 мл от бульона от варенето на месото. Добавят се мащерката и обеленият и леко смачкан чесън. Налива се зехтинът.
Похлупва се и се готви на слаб огън за час и 30 минути. Поръсва се с маслините и след 2–3 минути се сервира с наситнен магданоз.
Картофена запеканка с шунка и кашкавал
Бърза вечеря – запеканка с печени чушки
Запеканка със спанак
Запеканка с извара
Шарена запеканка
Запечени сиренца със спанак и яйце