Необходими продукти:
1 заек
300 г микс от горски гъби
4 скилидки чесън
100 г бекон (на кубчета)
2 стръка стеблена целина
2 глави лук
2 моркова
1/2 връзка магданоз
3 стръка мащерка
2 дафинова листа
4 с. л. зехтин
1/2 ч. л. риган
2 филийки хляб
сол и черен пипер на вкус
за тестото:
250 г брашно
150 г краве масло (студено)
1 ч. л. Сол
за соса:
200 мл животинска сметана
200 мл вермут
50 г краве масло
50 г брашно
1 лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Дреболиите на заека се почистват и се режат на ситно. Заекът се сварява с едро нарязани глава лук и един морков, стеблата от магданоза и дафиновите листа. След това се обезкостява, а бульонът се прецежда.
Беконът се запържва в сух тиган и се изважда.
В отделилата се мазнина се запържват дреболиите и заешкото месо. Изваждат се от съда.
Наливат се 2 с. л. зехтин, запържват се гъбите и също се изваждат.
Прибавя се останалият зехтин и се запържват нарязаните на ситно лук, морков, целина и чесън.
Съдът се дърпа от огъня и запържените зеленчуци се смесват с гъбите, месото, дреболиите, ригана, мащерката, сол и черен пипер на вкус. Хлябът се смила.
Брашното за соса се запържва в сгорещеното масло. Наливат се вермутът, 200 мл от заешкия бульон и сметаната. Когато сосът се сгъсти, се дърпа от огъня и се смесва с настърганата лимонова кора и лимоновия сок.
Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква със сместа от месо и зеленчуци.
Маслото, брашното и солта се смилат, до получаване на трохи. Наливат се 30–50 мл студена вода и отново се смила. Тестото се увива във фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
След това се разточва и се поставя в квадратна форма с подвижно дъно, застлана с пергаментова хартия, така че да покрива и част от стените. Излишното тесто се изрязва и се заделя.
Формата се слага във фризер за 20 минути, след това се изсипва охладената плънка и се поръсва със смления хляб.
Заделеното тесто се разточва и се реже на ленти с широчина 1–2 см, от които върху пая се оформя решетка.
Пече се 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се леко, нарязва се и се сервира.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Пилешко с гъби, зеленчуци и вино за 20 минути
Вулканската кухня на Каталуния