У дома на всички празници се приготвяше хляб. На нас децата ни беше много интересно да наблюдаваме процеса.
Винаги ни даваха по малко от тестото и ние го оформяхме по наш си начин.
За Великден в четвъртък баба и майка цял ден месеха козунаците, боядисваха яйцата, но не ни разрешаваха да си хапваме, защото все още бяха пости.
В петък, едвам издържахме с постните храни, но в събота майка приготвяше любимия ни хляб със сирене и масло. Та искам да го споделя с вас!
Необходими продукти:
3 чаени ч. пресято бяло брашно
Мая 1/2 кубче
1ч. ч. прясно мляко,1.л. захар
Едно яйце за намазване
Сол
50 г масло
200 г сирене
Начин на приготвяне:
Разтваряте маята в затопленото мляко, заедно със захарта и малко брашно.
Замесвате меко тесто и оставяте да удвои обема си.
Разточвате втасалото тесто с точилка, не много тънко и поръсвате отгоре със сиренето и малки бучици масло. Завивате на руло, слагате го в съд за печене и намазвате с разбитото яйце. Изчаквате са втаса отново и печете на 180 градуса за около 35-40 минути.
Весели празници!
Още великденски рецепти от Катето Евро:
Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.