Необходими продукти за кексчетата:
115 г меко масло
150 г кристална захар
2 яйца
150 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
2 с.л. смлени бадеми
100 г марципан
2 с.л. кокосови стърготини
кора от 1 лайм
2 с.л. сок от лайм
цветни захарни бонбони яйчица (тип бонибон)
Продукти за крема:
80 г меко масло
2 с.л. пудра захар
80 г сладкарска сметана, разбита на сняг
кората от половин лайм
Продукти за украсата:
5 с.л. кристална захар, оцветена с жълта хранителна боя
50 г натурален шоколад
50 г бял шоколад
оранжева хранителна боя
малки бели, захарни топчета
филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте мекото масло и захарта до побеляване. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. Пресейте брашното, заедно с бакпулвера и го добавете. Сложете ванилията, кората и сока от лайм, ядките, кокоса и накрая настъргания марципан. Разбийте всичко добре.
Подгответе поставката за печене на мъфини. Сложете в дупките хартиените чашки и ги напълнете със сместа.
Печете мъфините около 30-35 минути в загрята фурна, до готовност. Извадете ги от поставката и ги охладете напълно. Разбъркайте мекото масло, заедно със захарта и кората от лайм и добавете разбитата на сняг сметана.
С помощта на малка лъжичка издълбайте малка дупка в средата на мъфините и поставете в нея малко, цветно яйчице. Покрийте мъфините с крем и ги топнете в жълтата, кристална захар.
Стопете на водна баня натуралния шоколад и с помощта на клечка за зъби, оформете очите на пилетата.
Ако разполагате с малки, шоколадови копчета можете да използвате тях.
Поставете по едно малко бяло топче във всяко око.
Стопете белия шоколад на водна баня и го оцветете с оранжева боя.
С помощта на малка хартиена фунийка, направена от хартия за печене, нарисувайте клюна и краката на пилето.
Поставете филирани бадеми като крилца.
Залепете ги с малко шоколад.
Охладете кексчетата добре в хладилник, за да стегнат.
Още техники и статии за великденската трапеза:
Богатата традиция на великденските хлябове
Символика на великденските яйца
Как да започнем подготовката за Великден