За червеното багрило
цвекло - 1 глава
оцет - 4-5 с.л.
сол - 1 ч.л.
олио - 5 мл
За кафяво-зеленото багрило
люспи от лук от 2 кг лук
оцет - 4-5 с.л.
сол - 1 ч.л.
олио - 5 мл
За жълтото багрило
куркума прясна - 3 големи коренчета
оцет - 4-5 с.л.
сол - 1 ч.л.
олио - 5 мл
Ако сте решили да си правите великденски яйца, боядисани с естествени багрила, е добре да подходите с правилната нагласа. От Mate Kitchen съветват още да отделите значително повече време, отколкото обикновено влагате, когато боядисвате яйца. Написано изглежда елементарно – взимате цвекло и боядисвате с него яйцата или пък взимате люспи от лук и варите яйцата в тях. Всъщност, не е точно така. Багрилата, добити от естествени материали, са различни от тези, които си купуваме от магазина. Те се нуждаят от по-дълга подготовка и обагрянето на яйцата става бавно и постепенно, с насищане.
За да сте наясно какво ви предстои, решите ли да се захванете с тази задача, от Mate Kitchen предлагат тази година да боядисаме така нашите великденски яйца – с естествени багрила. За червено използвахме червено цвекло, за жълто – прясна куркума, а за кафяво-зелено – люспи от лук. Жълтото както ще видите от видеото, е безспорният фаворит. Получи се великолепен наситен цвят. Цвеклото ни даде чудесно червено. За да получите силна боя от люспите за лук, ви е нужно голямо количество. Посочили сме, че ви трябват люспите от 2 кг лук, но колкото повече са, толкова по наситен ще е кафявият цвят. Тъмен цвят се получава с изсушени орехови обелки, но с тях по това време на годината трудно ще се сдобиете. Трябва да си ги съберете целенасочено през есента и да ги запазите за Великден.
Боядисването на великденски яйца с естествени багрила протича на два етапа. Първо варите боите, а след това варите яйцата в тях и ги оставяте да киснат няколко часа, докато се обагрят. Важно е яйцата да са на стайна температура, за да не се спукат. И да имате реалистични очаквания. Природата е щедра, бъдете признателни за това, което ви дава!
Начин на приготвяне на боите:
За червеното багрило
1. Настържете цвеклото и го сложете в 1,3 л вряща вода. Варете го около 7-8 минути и оставете да изстине.
2. След като изстине, върнете съда на котлона, сложете суровите яйца вътре, прибавете 4-5 с. л. оцет и 1 пълна ч. л. сол и ги сварете за 8-10 минути на тих огън.
3. Дръпнете ги от котлона и ги оставете да киснат от 2 до 3 часа.
4. Извадете боядисаните яйца, оставете ги да изстинат, след което ги полирайте с тампон с няколко капки олио.
За кафяво-зеленото багрило
1. Залейте люспите от лука с вряла вода (1,5 л) и ги варете 8-10 минути.
2. Дръпнете съда от котлона и оставете течността да изстине напълно.
3. Върнете на котлона, сипете оцета и солта, разбъркайте и сложете вътре суровите яйца. Сварете ги на тих огън за 8-10 минути.
4. Дръпнете ги от котлона и ги оставете да киснат от 2 до 3 часа.
5. Извадете боядисаните яйца, оставете ги да изстинат, след което ги полирайте с тампон с няколко капки олио.
За жълтото багрило
1. Настържете куркумата и я прибавете към 1,3 л вряла вода и я варете 8-10 минути.
2. Дръпнете съда от котлона и оставете течността да изстине напълно.
3. Върнете на котлона, сипете оцета и солта, разбъркайте и сложете вътре суровите яйца. Сварете ги на тих огън за 8-10 минути.
4. Дръпнете ги от котлона и ги оставете да киснат от 2 до 3 часа.
5. Извадете боядисаните яйца, оставете ги да изстинат, след което ги полирайте с тампон с няколко капки олио.