6 средно големи патладжана
1 кг зеле
250 г моркови
2 глави чесън
1 връзка магданоз
сол на вкус
за маринатата:
300 мл оцет (6% или 9%)
150 г захар
40 г сол
1 пакетче добавка за консервиране
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и се почистват от дръжките. С остър нож внимателно се прави надлъжен разрез, издълбават се леко с лъжичка и се варят в подсолена вода до омекване, около 7–10 минути. Изваждат се, оставят се да се охладят и се отцеждат.
Зелето се почиства от горните листа и се нарязва наситно.
Морковите се почистват и се настъргват на ситно ренде. Чесънът се разделя на скилидки, обелва се и се нарязва.
Половината магданоз и чесън се наситняват и се смесват със зелето и морковите. Посолява се и се разбърква добре.
Патладжаните се пълнят със сместа и се нареждат плътно в буркани. Между редовете се слагат останалите скилидки чесън и листенца магданоз.
Смесват се оцетът, 1,75 л вода, солта, захарта и добавката за консервиране, и се оставят да кипнат. След 3–4 минути се дърпат от огъня.
Маринатата се сипва в бурканите. Затварят се и се обръщат за 10 минути.
Припомнете си още:
Картофи с тиквички на фурна
Овесени кюфтенца със зеленчуци
Тиквичката – "грозното пате" на зеленчуците
Чипс от тиквички на фурна
Пълнени тиквички
Салата от тиквички