4 големи картофа
3 литра вода
150 г морска сол
1 литър олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Изберете по-брашнен сорт картофи. Обелете и ги нарежете на еднакви резени - приблизително 2 на 7 мм.
2. Сипете 3 литра вода и добавете голяма щипка сол. Поставете картофите в студената вода и изчакайте да заврат. Варете 3 минути. Извадете картофите с решетеста лъжица и ги прехвърлете в тавичка, постлана с кухненска хартия. Поставете в хладилник за 30 минути.
3. Сипете олиото в дълбока тенджера и го загрейте до 140 градуса. Пържете картофите 4 минути и ги извадете в тавичка, постлана с кухненска хартия. Поставете ги в хладилник за 30 минути.
4. Загрейте олиото за пържене до 200 градуса и пуснете картофите вътре. Пържете 4 минути, до тъмнозлатисто. Извадете картофите с решетеста лъжица.
5. Поръсете топлите пържени картофи със сол и ги сервирайте.