8 бр. пшенични тортили (26 см)
400 г червен боб от консерва
400 г заквасена сметана
300 г сирене „Чедър“
300 г пилешко филе
175 г крем сирене
50 г чушки „Халапеньо“ (от буркан, нарязани)
50 г царевица от консерва
60 мл зехтин (+ за намазване)
2 скилидки чесън
1 връзка кориандър
1 белен домат
1 глава лук
1 ч. л. кимион на зърна
сол и черен пипер на вкус
за гуакамолето:
2 бр. авокадо
2 стръка кориандър
1 скилидка чесън
1/2 малка глава червен лук
1 лайм
сол на вкус
за гарниране:
50 г заквасена сметана
50 г чери домати
4 стръка кориандър
Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се намазва със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер и се изпича на грил тиган, от двете страни, до готовност. Трябва да е остане сочно.
Охлажда се и се нарязва на малки кубчета. Лукът се реже на кубчета и се запържва в зехтина. Щом омекне, се прибавят доматът, нарязан на кубчета, накълцаните чушки „Халапеньо“ и отцедените боб и царевица.
Подправя се със счукан кимион, сол и черен пипер. Оставя се да се охлади и се смесва с пилето. Заквасената сметана и крем сиренето се разбъркват. Овкусяват се със сол, стрития на паста чесън и наситнения кориандър.
Сиренето чедър се настъргва.Тортата се оформя с помощта на ринг за торта с диаметър 26 см. Поставя се една тортила, маже се с крема от сирене, разпределя се част от плънката и се поръсва с настърган чедър.
Така се подрежда цялата торта, завършва се с тортила. Покрива се с прозрачно фолио, за да не изсъхва, и се прибира в хладилник за 4 часа. Авокадото се почиства и се намачква с вилица. Прибавят се стритият на паста с малко сол чесън, както и наситнените лук и кориандър. Гуакамолето се посолява и се овкусява със сок от лайм.
Охладената торта се маже със сметана. Украсява се с гуакамоле, нарязани чери домати и листа кориандър. Нарязва се и се поднася с останалото гуакамоле.
- Идеалните палачинки
- В какво се крие чарът на палачинките
- Шоколадови палачинки за закуска
- Сладко суши от палачинки
- Дантелени палачинки
- Пакетчета от палачинки