2 яйца размер L
2 жълтъка
125 г захар
40 г брашно
2 г канела
5 г бакпулвер
250 г извара
30 г разтопено безсолно масло
За сиропа:
80 г акациев мед
30 г вода
1 пръчка канела
орехови ядки
Начин на приготвяне:
За сиропа сипете меда, водата и пръчката канела в тенджерка и оставете сместа да заври. Дръпнете от огъня и оставете да изстине. Извадете пръчката канела.
За тестото разбийте яйцата и жълтъците със захарта с помощта на миксер докато сместа утрои обема си и стане бледожълта. Добавете брашното, канелата и бакпулвера. Разбийте отново, до хомогенност. Накрая добавете изварата и разбийте отново до хомогенност.
Сипете малко от сместа при охладеното разтопено масло, за да го темперирате. Разбъркайте и добавете маслото към останалата смес. Разбъркайте.
Изсипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене форма и я разпределете равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 15 минути.
Оставете сладкишът да изстине напълно. Извадете го от формата и го намажете с охладения сироп, с помощта на четка. Украсете с цели орехови ядки.
Прочетете още:
Хански гювеч
Гръцки гювеч
Постен гювеч
История и мистика на гювеча