1 ч.ч. многоцветна киноа
150 г филе от топло пушена сьомга или консерва сьомга
125 г чери домати
1/2 ч.ч. цели печени бадеми
1/2 глава броколи
2 стръка магданоз
1 стрък копър
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
3 големи с.л. кисело мляко
За дресинга:
3 филенца аншоа
1 лимон, настъргана кора и сок
1/4 ч.ч. зехтин екстра върджин
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Разделете броколито на розички и го сварете в тенджера с вряща подсолена вода до хрупкавост - около 5 минути. Прецедете броколите и запазете водата.
2. За дресинга нарежете на ситно филенцата аншоа заедно с щипка сол. Прехвърлете в купичка и настържете фино лимонова кора. Добавете сока от лимона и разбъркайте. Започнете да наливате зехтина на струйка при непрекъснато разбъркване. Накрая овкусете с прясно смлян черен пипер.
3. Измийте киноата под течаща вода, в ситна цедка. Поставете я в тенджерка и я залейте с 1 1/2 ч.ч. от водата от варенето на броколите. Добавете щипка сол. Щом водата заври, намалете силата на огъня, захлупете и гответе 5-10 минути, докато киноата поеме водата или до готовност. Ако остане излишна течност, прецедете киноата и я оставете да изстине леко.
4. Нарежете розичките броколи на едро и ги добавете при киноата. Добавете и прецедено филе от сьомга от консерва. Разрежете чери доматите на половинки и ги поръсете с щипка сол и леко ги смачкайте с ръце. Добавете ги при останалите продукти заедно с нарязаните на едро листа магданоз и копър. Добавете нарязаните на едро бадеми и сушените червени боровинки.
5. Залейте салатата с дресинга и разбъркайте много добре. Поднесете топлата салата с киноа, броколи и сьомга, гарнирана с лъжица кисело мляко.