250 г бисерен ориз
100 г кашкавал
4 тиквички
4 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 яйца
175 г крем сирене
1 стрък розмарин
2 с. л. зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на шайби с дебелина от 1 см. Слагат се в тава, намазват се със зехтин, посоляват се и се пекат около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Доматите се обелват и се режат на тънки шайби. Лукът и чесънът се наситняват и се сотират в зехтина. Сипва се оризът и се запържва за кратко.
Наливат се около 700 мл вода и се готви, докато оризът омекне. След това оризът се дърпа от котлона, овкусява се с наситнения розмарин, сол и черен пипер и се смесва с крем сиренето и яйцата.
В намазана със зехтин тава на пластове се редят ориз, тиквички, домати, ориз, тиквички, домати. Ястието се полива със зехтин и се пече около 25 минути в загрята на 200 градуса фурна.
След това се настъргва кашкавалът и ястиято се допича за около 10 минути.
- Азиатското чудо – кафяв ориз
- Див ориз за необуздани гозби
- Ризото - поглед в дълбочина
- Как да сварим ориз в микровълнова фурна
- Ориз с печурки
- Малък трик за намаляване на калориите в ориза