Тиквеник с орехи

Любимо сладко изкушение не само за Бъдни вечер

4 от общо 4 гласа
80 мин.
Необходими продукти

кори за баница - 1 пакет 

масло или олио - 150 гр 

тиква - 600 гр 

захар - 200 гр

орехи смлени - 100 гр 

канела - 1 ч.л.

пудра захар по желание за поръсване

Подготвили сме ви “съвременен” вариант на зимната класика от Mate Kitchen – тиквеник с орехи и канела, но с готови кори. И то навит на апетитен охлюв. Нищо сложно, всеки може да се справи.

Единствената ни препоръка е да не прекалявате с количеството на плънката. Корите са тънки и ако сложите много тиква, буквално ще подгизнат и баницата няма да се изпече добре отдолу. Орехите поемат от влагата, но ако се притеснявате, можете да добавите и малко галета към пълнежа. Друг вариант е да ползвате по-дебели кори или пък такива, печени на сач и тиквеникът да бъде реден, а не навит. Тогава спокойно можете да сложите повече от тиквения пълнеж.

Тази традиционно българска баница с тиква е любим десерт (или пък закуска) не само на Бъдни вечер. Когато го приготвяте за празника обаче заменете маслото с олио, за да спазите изискването да бъде постен. Останалото е въпрос на импровизация. Има хора, които не обичат орехи в сладкишите. Ако сте сред тях, можете да си ги спестите. Същото важи и за канелата. Най-елементарната рецепта за тиквеник е само със захар и тиква. Получава се много приятен. Можете и да обогатите плънката със стафиди. За да е по-вкусно, ги накиснете предварително в ром.

За по-ефектно представяне поръсете тиквеника с пудра захар непосредствено преди сервиране. Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре тиквата. Почистете я от семките с помощта на лъжица. Нарежете я на парчета и обелете внимателно. След това я настържете в купа.

2. Добавете захарта, канелата и орехите към настърганата тиква. Разбъркайте добре.

3. Разтопете маслото на слаб огън.

4. Намажете две от корите за баница с разтопеното масло с помощта на четка. Отгоре сложете равномерно количество от тиквената плънка. Завийте на руло и поставете в центъра на предварително намаслена тавичка.

5. Направете същото и с останалите кори. Две от корите се намазват с масло, отгоре се слага от плънката, навиват се и се нареждат около първото "охлювче". И така, докато корите и плънката свършат.

6. Полейте тиквеника отгоре с масло и печете на загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.

7. Напръскайте готовия тиквеник с вода. Покрийте го с кърпа, за да омекне.

8. Нарежете го. По желание можете да поръсите с пудра захар.

Внимание: Съдържа орехи, масло и кори за баница, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти