кори за баница - 1 пакет
масло или олио - 150 гр
тиква - 600 гр
захар - 200 гр
орехи смлени - 100 гр
канела - 1 ч.л.
пудра захар по желание за поръсване
Подготвили сме ви “съвременен” вариант на зимната класика от Mate Kitchen – тиквеник с орехи и канела, но с готови кори. И то навит на апетитен охлюв. Нищо сложно, всеки може да се справи.
Единствената ни препоръка е да не прекалявате с количеството на плънката. Корите са тънки и ако сложите много тиква, буквално ще подгизнат и баницата няма да се изпече добре отдолу. Орехите поемат от влагата, но ако се притеснявате, можете да добавите и малко галета към пълнежа. Друг вариант е да ползвате по-дебели кори или пък такива, печени на сач и тиквеникът да бъде реден, а не навит. Тогава спокойно можете да сложите повече от тиквения пълнеж.
Тази традиционно българска баница с тиква е любим десерт (или пък закуска) не само на Бъдни вечер. Когато го приготвяте за празника обаче заменете маслото с олио, за да спазите изискването да бъде постен. Останалото е въпрос на импровизация. Има хора, които не обичат орехи в сладкишите. Ако сте сред тях, можете да си ги спестите. Същото важи и за канелата. Най-елементарната рецепта за тиквеник е само със захар и тиква. Получава се много приятен. Можете и да обогатите плънката със стафиди. За да е по-вкусно, ги накиснете предварително в ром.
За по-ефектно представяне поръсете тиквеника с пудра захар непосредствено преди сервиране. Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре тиквата. Почистете я от семките с помощта на лъжица. Нарежете я на парчета и обелете внимателно. След това я настържете в купа.
2. Добавете захарта, канелата и орехите към настърганата тиква. Разбъркайте добре.
3. Разтопете маслото на слаб огън.
4. Намажете две от корите за баница с разтопеното масло с помощта на четка. Отгоре сложете равномерно количество от тиквената плънка. Завийте на руло и поставете в центъра на предварително намаслена тавичка.
5. Направете същото и с останалите кори. Две от корите се намазват с масло, отгоре се слага от плънката, навиват се и се нареждат около първото "охлювче". И така, докато корите и плънката свършат.
6. Полейте тиквеника отгоре с масло и печете на загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.
7. Напръскайте готовия тиквеник с вода. Покрийте го с кърпа, за да омекне.
8. Нарежете го. По желание можете да поръсите с пудра захар.
Внимание: Съдържа орехи, масло и кори за баница, които могат да предизвикат алергични реакции.