- 1 заек
- 300 г пушен бекон (тънко нарязан)
- 1 глава лук шалот
- 2 скилидки чесън
- 1 стрък салвия
- 40 г краве масло
- 50 мл вино „Мадейра“
- 1/2 ч.л. суха мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- За салатата:
- микс листни зеленчуци по избор
- сол, зехтин и оцет на вкус
Начин на приготвяне:
Обезкостете заека. Отделете двете контрафилета, а останалото месо смелете в месомелачка, заедно със 100 г от бекона. Овкусете със стритата мащерка, сол и черен пипер на вкус. Приберете в хладилника за 3-4 часа.
Нарежете на ситно лука, чесъна и салвията. Запържете ги в сгорещеното масло. Охладете.
Разбъркайте смляното месо с мадейрата и запържените лук, чесън и салвия.
С останалите резени бекон покрийте дъното и стените на форма терин, така че да излизат извън формата.
Изсипете половината от смляното месо в терина. Поставете контрафилетата. Изсипете останалата част от месото. Заравнете и прихлупете навътре стърчащия бекон. Покрийте с хартия за печене и после хубаво завийте формата с алуминиево фолио.
Загрейте фурната на 150 градуса без вентилатор. Изпечете ястието за 90 минути на водна баня. Оставете да се охлади.
Нарежете на филии и поднесете със свежа салата, овкусена със сол, студено пресован зехтин и оцет.
- Кюфтета с млечен сос
- Кюфтенца с моцарела и маслини
- Кюфтенца на грил в лимонови листа
- Подлютени телешки кюфтета
- Апетитни кюфтета с бял сос