- 600 г месо от бут от млечно теле
- 1 ч.ч. бяло сухо вино
- 1 с.л. брашно от сушени манатарки
- 200 г гъби - кладница, печурки и шийтаке
- 1 дафинов лист
- 2 стръка риган
- 3 с.л. олио
- брашно за поръсване
- сол и черен пипер на вкус
- За пюрето:
- 3 големи картофа
- 1 зелена ябълка
- 0.5 малка глава целина
- 60 г краве масло
- 2 с.л. нарязан магданоз
- сол
Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в тенджера, прибавете малко прясно смлян черен пипер и го запържете леко. Оваляйте нарязаното на шницели месо в брашното и го запържете от двете страни в мазнината. Добавете дафиновия лист, бялото вино и оставете, докато алкохолът леко се изпари.
Смелете сушените манатарки на брашно. За ястието ви трябва 1 супена лъжица. Останалото количество можете да съхранявате на сухо място в затворено бурканче. Овкусете ястието с гъбеното брашно, разбъркайте и похлупете.
Почистете гъбите с четка и ги нарежете. Прибавете ги в тенджерата, овкусете с 2 стръка риган и гответе на тих огън, докато месото стане крехко. Накрая посолете, ако е необходимо, налейте мъничко вода. Сервирайте ястието с ароматно картофено пюре.
За него трябва да почистите зеленчуците и ябълката и да ги сварите. След това ги намачкайте грубо. Посолете, и ако пюрето е гъсто, добавете 1-2 лъжици от бульона от варенето.
Във всяка порция, върху картофеното пюре, поставете малко масло и поръсете с нарязан на ситно магданоз и смлян черен пипер, по желание.
Прочетете още:
- Телешко бонфиле с горчица и бяло вино
- Телешко варено с къри за обяд
- Вкусно телешко с чили
- Пълнен лук с телешка кайма и ориз