Необходими продукти:
400 г телешко бонфиле
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване
за соса:
100 г стафиди
80 мл ябълков оцет
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 портокал
1 лимон
1 филе аншоа
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. меласа
1 с. л. портокалов мармалад
1 с. л. соев сос
1 с. л. зехтин
1 ч. л. лют сос „Шрирача“
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват в ябълковия оцет за около 30 минути.
Лукът се нарязва наситно и се запържва в сгорещения зехтин.
Когато омекне и стане златист, към него се прибавят накълцаните чесън и аншоа, стафидите с оцета, портокаловият мармалад и доматеният концентрат.
Наливат се лимоновият и портокаловият сок, соевият сос, лютият сос и се посолява.
Прибавя се и меласата, и се готви около 10 минути на слаб огън.
Накрая се пасира.
Бонфилето се реже на парчета, маже се със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер и се готви на грил тиган, докато стане средно изпечено.
Изважда се от тигана и се оставя да почине 5 минути. Поднася се, гарнирано със соса и по желание – с картофено пюре.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Телешко бонфиле с горчица и бяло вино
Пълнен лук с телешка кайма и ориз