- 500 г смляно телешко месо от плешка
- 1 яйце
- 1 скилидка чесън
- 1/2 ч.л. сух риган
- 100 г прошуто
- 1/2 ч.л. семена от резене
- 50 мл прясно мляко
- 2 филийки стар хляб
- сол и черен пипер на вкус
- За соса:
- 50 мл вино марсала
- 100 мл телешки бульон
- 200 мл течна животинска сметана
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1 стрък салвия
Начин на приготвяне:
Стрийте резенето в хаванче. Сложете скилидката чесън, малко сол и счукайте добре. Прибавете и ригана, черен пипер и ако има нужда, още сол. Счукайте всичко добре.
Нарежете на ситно прошутото. В купа смесете каймата, прошутото, ароматната подправка, накиснатия в мляко и отцеден хляб и яйцето. Размесете добре.
Оформете малки кюфтета и ги запържете до златисто в съд с дебело дъно със сгорещения зехтин.
Когато кюфтета са почти готови ги извадете. Деглазирайте с виното. Щом алкохолът се изпари, налейте бульона и сметаната.
Добавете наситнената салвия и горчицата и разбъркайте. Щом леко се сгъсти соса, върнете кюфтетата. Гответе още 3-5 минути и сервирайте.
Други рецепти: