400 г телешки черен дроб
200 г микс от гъби (печурки, кладници, шийтаке)
100 г пикантен колбас чоризо
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
50 мл олио
200 мл вино портвайн (или марсала)
50 г краве масло
30 мл соев сос
1/4 ч.л. риган
брашно за овалване
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете черния дроб и го нарежете на филийки с дебелина 1 см.
Овкусете дроба с черен пипер и го оваляте в брашно. Изтупайте излишното и го изпържете в половината от олиото на умерен огън от двете страни. Извадете го и го овкусете със сол.
В същия съд налейте виното, по желание фламбирайте. Оставете на огъня, докато се редуцира. Монтирайте готовия сос с маслото.
Нарежете чоризото на шайби, а лука на полумесеци. Гъбите почистете и нарежете на едро, а чесъна наситнете.
Сложете чоризото в студен тиган и го запържете на умерен огън, когато пусне мазнина и се запържи, добавете лука и чесъна. След като и те се позапържат, извадете ги от тигана.
В същият съд запържете гъбите. Ако има нужда, налейте останалото олио. Върнете лука с чоризото и овкусете със соевия сос, ригана и черен пипер.
Сервирайте дроба с гъбената смес и соса.
Прочетете още:
- Интересно основно, което лесно се превръща в сандвич
- Домашно приготвена майонеза
- Млечна майонеза
- Теория на соса