Вариантите на приготвяне са два - печено или варено.
Можете да сварите тиквата, ако не искате да приготвяте големи количества, но ако сте решили така или иначе да печете тиква с мед и канела, защо да не изпечете и няколко парчета без подправки.
Поставете парчетата с корите нагоре и печете, докато тиквата започне лесно да се боде. След това ги обърнете.
Ако сте решили да варите: почистете добре тиквата от семките. Обелете тиквата и я нарежете на парчета.
Поставете ги в тенджерка и ги покрийте с вода. Сварете ги.
Отцедете парчетата от водата и ги пасирайте. Сложете сместа в муселинова торбичка или марличка и я прецедете за няколко часа.
Така ще получите хубаво, гъсто тиквено пюре.
И понеже ние сме царе на консервите, можете да го консервирате като го запечатате в буркани, а тях заварите за 5 мин.