Авокадото (Persea americana MILL.) е от рода на лавровите растения. Достига 15 м височина, а родината му е Южно Мексико. Още ацтеките са го култивирали, а днес се отглежда почти във всички тропически страни, както и в ЮАР, Израел и Калифорния.
Наименованието авокадо произлиза от думата ahuacatl, която на езика на ацтеките има няколко значения, между които и тестиси. При пристигането си в Мексико испанците преиначават думата на aguacate, а след това на avocado, което пък значи адвокат.
За пръв път авокадото се споменава в испански писмени източници през 1519 г. А гуакамоле произлиза от думата ahuacamolli.
С този израз ацтеките са наричали супата или соса от авокадо.
Необходими продукти за 8 порции
3 зрели авокадо
2 малки домата
1 глава дребен лук, нарязан много на ситно или настърган
1 скилидка чесън, пресован
1 червена люта чушка, нарязана на ситно, без семките
2 с. л. кориандър или магданоз, нарязан на ситно
2 с. л. лимонов сок
2 пакета по 200 г тортиля чипс
сол на вкус
Начин на приготвяне
1. Авокадото се обелва и грубо се намачква с вилица.
2. Доматите се обелват, отстраняват им се семките и се нарязват на ситни кубчета.
3. Разбъркват се с вилица авокадото, доматите, лукът, чесънът, чушката, магданозът, подправя се с лимоновия сок и сол на вкус. Готовото гуакамоле се сервира в купа с чипса.
Как да познаем кое авокадо е узряло:
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!