- 1400 г свински врат
- 200 мл бяло вино
- 1 глава лук
- 1 морков
- За ароматната кора:
- 70 г сушени ябълки
- 50 мл бренди
- 100 г орехи
- 3 скилидки чесън
- 50 г ретро горчица
- 0.5 ч.л. едър лют червен пипер
- 1 стрък розмарин
- 3 стръка мащерка
- 1 ч.л. маринован зелен пипер
- сол и черен пипер
- За гарнитурата:
- 1 кг целина
- 50 г масло
- 200 г киноа
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 стрък мащерка
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. горчица
- 4 стръка магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Залейте ябълките с 50 мл гореща вода и брендито и ги оставете за 10 минути да набъбнат. Смелете в блендер чесъна, орехите, горчицата, чилито, листата от розмарина и мащерката, солта и черния пипер. Добавете отцедените ябълки, зеления пипер и сметаната и отново разбийте.
Намажете месото с ароматната смес и оставете за една нощ в хладилник.
Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Сложете месото в тава, добавете нарязаните на едро лук и морков, налейте виното и покрийте с алуминиево фолио. Печете 1 час, отстранете фолиото и запечете за още поне 30 минути. Охладете леко. Нарежете сервирайте.
За гарнитурата обелете целината и я нарежете на кубчета. Загрейте маслото в тиган. Сложете целината, добавете лимоновия сок, мащерката, горчицата, меда, сол и пипер и разбъркайте. Налейте 100 мл вода и похлупете. Гответе, докато остане леко хрупкава в средата.
Сварете киноата в подсолена вода и я отцедете. Разбъркайта я с готовата целина и нарязания на ситно магданоз. Поднесете месото с гарнитурата.
Прочетете още:
Спагети със свинско месо
Пълнени камби със свинско
Печено свинско каре с маково семе
Свинско с фъстъци за 20 минути